Ρητίνες

Οι ρητίνες είναι είτε φυσικές ουσίες που εκκρίνονται από δένδρα όπως η ρητίνη του πεύκου (ρετσίνι), η μαστίχα, το καουτσούκ κ.α. είτε χημικές όπως αυτές που χρησιμοποιούνται στην οικοδομή και τη βιομηχανία και συνήθως ακολουθούν δύο ομάδες χημικών ουσιών τις εποξειδικές και τις ακρυλικές.

Χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση άλλων υλικών όπως κονιάματα, τη συγκόλληση δύο ίδιων ή διαφορετικών υλικών, στα αρχιτεκτονικά – δομικά έργα για την κάλυψη επιφανειών ή αρμών και πρόσφατα με συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό χρησιμοποιούνται ως διακοσμητικά υλικά με διάφορες υφές.

Η αυξανόμενη ζήτηση και χρήση τους οφείλεται στην εύκολη επεξεργασία, την ελαστικότητα, το χαμηλό δομικό βάρος, την αντοχή, στην αισθητική τους αλλά και της υψηλής συγκολλητικής πρόσφυσης πάνω στις περισσότερες υφιστάμενες επιφάνειες (πλακάκι ,ξύλινο δάπεδο, μωσαϊκό κτλ) χωρίς την αποξήλωση τους.  Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε χώρους με υγρασία όπως τα μπάνια.  Έχουν υψηλή αντοχή σε θλίψη, κάμψη και οξέα.  Δεν επηρεάζονται από τα αλκάλια, τον παγετό και την υγρασία.